‘Carcaixent en temps de guerra’. Un documental per a (re)construir la història del poble

Núria Gregori
Carcaixent (Ribera Alta)

Carcaixent estrena el pròxim dissabte 14 d’abril (18:30 h, Auditori de les Dominiques) el documental Carcaixent en temps de guerra, un documental dirigit per Sergi Moyano, amb la participació de l’IES Arabista Ribera, els veïns de Carcaixent i l’Ajuntament d’aquesta localitat riberenca. 


Els primers anys del segle XX, a l’Estat espanyol es governava al compàs de
¡No pasarán!, Julio, 1936 BNE
marxes militars. Fou una sublevació militar la que va acabar en desembre de 1874 amb el primer període republicà espanyol. Comencen gairebé 60 anys de restauració borbònica en què diferents governs militars dirigiren l’Estat. Quan el 14 d’abril de 1931 es proclama sense armament pel mig la Segona República, fou només per què ja ho havien intentat amb les armes mesos abans sense èxit. Així, de forma pacífica (o la més pacífica possible per l’època de pistolers que vivien) comença un període de només 6 anys de govern republicà que va acabar amb un altre alçament militar, el del general Franco que va portar 3 anys de la més dura de les guerres i 40 de nefasta dictadura. Un període que vist des de hui ens sembla posar un punt final a la història d’Espanya, per què amb la tornada dels Borbons, mort Franco, només queden enderrocs.

El poble

La vida als pobles va quedar directament determinada per una guerra que havia deixat delators, assassins, lladres, estraperlistes, morts, desapareguts i algun heroi, en uns pobles que no necessàriament foren protagonistes de grans gestes. Ni batalles, ni bombardejos en molts casos, però on la política, la religió i la fam, determinaren la personalitat dels qui poblen la comarca hui i encara ens parlen amb veu baixeta i sense acabar les frases, d’una època que els han ensenyat a silenciar. 

Un silenci, que semblen decidits a trencar les generacions que ja s’han familiaritzat amb el terme memòria històrica i que no es mouen només per interessos polítics o partidistes, sinó arguments històrics. I és en aquest marc objectiu, el d’unes classes d’història a un institut de Carcaixent, en el que sorgeix el projecte Carcaixent en temps de guerra. Un poble que en temps de guerra comptava amb una fàbrica d’armament i importants instal·lacions ferroviàries, objectiu de múltiples bombardejos i que hui vol conéixer totes les versions de la seua història.

Un treball escolar amb inquietuds de documental

Fa més de dos anys que Sergi Moyano treballa en eaquest projecte, un documental que sorgeix arran un treball escolar i que a poc a poc ha anat adquirint entitat pròpia. Carcaixent fou dels pocs pobles on amb el triomf de la sublevació militar, no es va destruir l’arxiu.  Un fet insòlit que va provocar que quan Sergi inicia la seua investigació, la documentació conservada a l’arxiu fóra molt més extensa del que ell estrictament necessitava. Víctor Oroval, sembla que fou el culpable d’aquest tresor documental, acabada la guerra Oroval va començar a treballar a l’ajuntament de Carcaixent i va amagar i conservar la documentació del període, una informació que no va fer pública fins que la transició democràtica semblava no tindre marxa enrere.  La valuosa documentació conservada, junt les converses amb Arcadi España, animaren a Sergi a anar més enllà i ampliar el seu camp d’investigació fins a arribar al documental que ens presenta ara.

La producció: La història la construeix el poble

Sergi Moyano dirigint una de les recreacions
El documental que es presentarà dissabte, compta amb un total de 18 entrevistes, entre les quals trobarem testimonis directes de la guerra i altres que malgrat no viure-la directament, la coneixen molt bé a l’ombra dels records familiars. Junt aquests testimonis, el director ha entrevistat historiadors locals i especialistes en la matèria que ens permetran reconstruir la imatge de la localitat durant aquest període. Les entrevistes s’intercalen amb 4 recreacions històriques guionitzades per Maria José Sigalat i escenificades pel grup de teatre Àgora de la mateixa localitat. Aquestes escenes recreen alguns dels fets narrats en les cròniques locals conservades, com són la proclamació de la República a l’Ajuntament, l’ambient del Casino Democràcia i les assemblees de treballadors de la CNT i de Despertar Femenino, primera associació de dones encaixadores de taronja a Carcaixent.

El documental compta a més, amb una banda sonora original creada dins el projecte ExperimentArts del Laboratori de Música de l’IES Arabista Ribera, pioner en tot l’Estat pels seus projectes d’innovació artística i musical. Un projecte en què també han participat antics alumnes del centre com el grup TresArcs i altres artistes que han cedit els seus drets d’autor per al projecte com són per exemple Lluís Llach, Roque Baños o Pau Casals.


Només cal donar una ullada als agraïments del documental, per adonar-se de la

importància d’un projecte que ha aconseguit implicar a molta gent del mateix poble amb un mateix objectiu: reconstruir una part de la història mitjançant una representació de Carcaixent en temps de guerra que, tal com afirma el director, ‘s’ha intentat fer de la forma més objectiva possible, per això s’ha comptat amb l’opinió d’historiadors’ que permeten sustentar teòricament les bases del projecte.
Veines de Carcaixent durant una gravació

Comentaris