De ritus i de plaers: vi i lectura en maridatge

Núria Gregori
Castelló (Ribera Alta)

L’Ajuntament de Castelló programa a la biblioteca municipal Joan Fuster un taller d’enoliteratura organitzat per la Fundació Full i dirigit per l’artista i escriptora Anna Moner. El taller, que tindrà lloc el pròxim dia 20 d’abril, buscarà que els assistents establisquen vincles entre aquests dos mons a partir dels textos d’alguns dels grans escriptors de la literatura universal.
Amb l’arribada de la primavera, quan els primers verds tenyeixen la fusta de la vinya, arriba a Castelló un projecte que pretén maridar vi i literatura a parts iguals. Dos mons que a primera vista no pareixen tindre massa punts en comú, però que de la mà de l’autora, aniran revelant als participants lligams que se’ns manifestaran indiscutibles. Vi i lletres, (dues aficions? arts? maneres de veure la vida?) que es poden descriure amb les paraules, ens transmeten sensacions semblants i ens embriaguen, unes característiques a les quals només cal sumar les nombroses lletres que s’han dedicat al món del vi: novel·les, tractats, poemes, assajos... i és que el vi i les arts han estat estretament vinculats des que a Mesopotàmia i Egipte s’iniciara el seu cultiu allà per l’any 3000 aC.

El plaer (el gaudi físic)

Si hi ha un tret en comú que permet vincular literatura i enologia, és el del plaer, el plaer com a hedonisme, com a cerca d’una felicitat (segurament momentània), en la que els nostres sentits es deixen portar per les sensacions que ens evoca un bon vi o les altres realitats d’un bon llibre. Dos elements que Anna Moner es compromet a triar amb molt de compte, perquè els participants només s’hagen de preocupar per deixar-se portar per les paraules, pels sabors. Per aconseguir aquest propòsit, l’autora ha escollit fragments d’obres de la literatura universal: Vicent Andrés Estellés, James Joyce, Edgar Allan Poe, Virginia Woolf.... uns fragments que els participants llegiran i comentaran, mentre mariden les paraules amb els vins de la terra aportats per cellers valencians, com en un exquisit club de lectura en el que les paraules es mesuren amb la temperatura del vi. 

Una espècie de ritual bàquic

Amb el suggerent recull de fragments proposat, els participants entraran en el món del vi, del seu cultiu, de la manera de beure’l o la forma de presentar-lo, mentre comparteixen lectura i vi. En una espècie estranya de nou ritual, en el que Apol·lo (deu de les arts i les lletres) ha ideat un xicotet parany i ha convidat Bacus a la festa, amb la intenció d’enredar amb la dolçor del vi aquells que es mouen per una copa, i abraçar-los sense remei al seu món de les lletres, de les arts. Un ritual modern que no està tan allunyat dels primers usos del vi aigualit que bevien egipcis, grecs i romans en rituals religiosos i pagans, on es compartia vi i es debatia sobre religió, política i per què no literatura. 

La mestra de cerimònies serà Anna, ella serà l’encarregada de rebel·lar-nos els secrets literaris dels vins i descobrir si qui ens pararà la taula serà Estellés, amb el seu "vi begut, en casa, a l’hora de menjar (...) el vi dels pobres. El vi que ens feia forts", o si qui ens explicarà com es comerciava i conservava el vi a finals del segle XIX serà Edgar Allan Poe amb els seus contes de terror, o si qui ens transportarà a les tavernes de principis del passat segle serà el gurmet James Joyce amb la seua afició al vi i la bona taula. Una sessió que es compromet a descobrir-nos nous vins i noves lectures, dos mons que al final pareix que no estan tan distanciats, enganxant al plaer de la lectura als qui els agrada el vi, i aprenent a  fruir del vi als que ja gaudeixen de la lectura per què al cap i a la fi "el llenguatge és vi fregant els llavis", o això deia Virgina Woolf.

Anna Moner en una imatge d'arxiu


unsplash-logoMonica Silva unsplash-logoSharon McCutcheon unsplash-logoBhavyesh Acharya

Comentaris