Els murs d’Algemesí es posicionen: art urbà a la Ribera del Xúquer

Núria Gregori
Algemesí (Ribera Alta)

Fragment del mural 'Fartets' d'Artenativos
Algemesí vol sumar-se a les ciutats i pobles que estan convertint l’art urbà en un tret definitori de la seua iconografia urbana. Així des del passat 12 d’abril i fins al 27 de maig es pot visitar a la sala d’exposicions municipal del Casino Liberal l’exposició Nous codis de l’art urbà una exposició comissariada per Àlex Vidal i Lluís Salvador, on es combina pintura mural i obres en distints suports, creades per consolidats artistes urbans del panorama valencià.

Sembla que el fet de pintar en les parets és una espècie d’instint primari que tinguem les persones, no ho dic pels homes de la prehistòria que pintaven els murs de les seues coves, que també, sinó per eixe instint que ens empeny en la primera infància a pintar en les parets, un impuls que la major part de nosaltres dissimulem i aprenem a reprimir a mesura que ens fem grans. Hi ha alguna cosa d’animal que ens empeny a expressar-nos en les parets, en ‘allò públic’, un interés per fer-nos visibles, per autorreferenciar-nos.

Però si deixem de banda aquests actes infantils, si en l’actualitat tinguérem que definir l’art urbà, molt possiblement ens vindrien al cap mots com art democràtic, alegalitat o ciutat, per què no ens enganyem, encara que als pobles també tinguem grafitis i murals, l’art urbà és un art propi de les ciutats que més tard o més prompte acaba arribant als pobles. I són excepcions, encara ara, les localitats que allunyades de l’àrea metropolitana de les grans ciutats, comptem amb intervencions destacades en aquest tipus d’art. Més insòlites són encara, les localitats que com Fanzara, han vist en l’art urbà una opció per implicar els seus habitants en un projecte artístic a la vegada que buscar noves vies de finançament per al poble, amb un festival que en poc temps s’ha convertit en un referent a tot l’Estat en aquest tipus d’art. Un testimoni que clarament recull ara la localitat d’Algemesí, que es vol convertir en una nova referència per a l’street art al sud de la capital.

L'art urbà com a estratègia

David de Limón treballant en la seua obra
Nous codis de l’art urbà és una primera intervenció que s’inclou en Artgemesí un projecte més ampli en el que es pretenen establir nous i ferms vincles entre l’art urbà i la localitat d’Algemesí. Amb aquest objectiu s’ha convidat a artistes que solen treballar en els murs de la ciutat de València: Deith, Alejandra de la Torre, Eduardo Bermejo, Yica Djuric, Arquicostura, David de Limón, Dyox, Freskales, Julia Lool, Julieta XLF, Artenativos o Diego Cuesta,  per a que mitjançant l’exposició de la seua obra o la intervenció als murs de la localitat es creen sinergies amb autors locals i s'òbriguen espais de debat, intercanvi i col·laboracions.

L’exposició en què s’alternen obres creades directament als murs de la sala, amb altres en suports més ‘tradicionals’, pretén servir com un espai de reflexió que mostre als visitants algunes de les línies i els estils en què es treballa en l’actual art urbà. Una exposició amb una clara voluntat divulgativa que vol servir com aperitiu per a les dues intervencions que en les pròximes setmanes s’iniciaran als carrers d’Algemesí, on participaran de forma col·laborativa artistes com Nacho Ruiz o Pedro Freskales. Unes intervencions que aniran acompanyades per activitats dirigides al públic familiar que els permetrà participar en la intervenció i completar-la.

Aquestes primeres actuacions s’acompanyaran de noves propostes que
Vista de la sala
s’anunciaran en les pròximes setmanes, amb l’objectiu de dotar els carrers d’Algemesí, a llarg termini, d’un patrimoni d’art urbà que permeta als seus habitants buscar noves vies d’expressió artística a la vegada que situe la localitat en l’itinerari de l’art urbà. Seguint la nova tendència turística, en la que s’organitzen visites guiades i rutes per a conéixer artistes i intervencions, unes iniciatives que en l’actualitat gaudeixen de gran èxit de públic i que posen en valor la feina d’uns artistes que sovint treballen (o treballaven) en precari, però que en els últims temps sembla que van adquirint un nou estatus en el panorama artístic, visibilitzant la seua feina i fent-la atractiva per a ajuntaments i veïns.


Comentaris