De València a les comarques: art contemporani i sales polivalents

Disseny del cartell @Pau Alvarez
El pròxim divendres, 23 de novembre a les 10 h el saló de Graus Miguel Ardit de la Universitat de València acollirà la jornada De València a les comarques. Art contemporani i sales polivalents, una jornada que s'inclou dins el programa Parlem d'Art que organitza el SEDI (Servei d'Informació i Dinamització d'estudiants).

L'art i la cultura viuen a les ciutats, a elles es concentren els grans centres d'art que organitzen un elevat nombre d'activitats, amb l'objectiu d'apropar les seues col·leccions a tota la societat. En l'última dècada, ha sorgit una nova disciplina en l'àmbit de la gestió cultural, la mediació, vinculada als departaments educatius dels museus, on s'han creat projectes educatius innovadors que tenen com a objectiu que tota classe de públic, des de primera infància, escolars, famílies, discapacitats... tinguen l'oportunitat d'apropar-se a l'art i la cultura segons les seues necessitats i inquietuds. Unes activitats que pretenen abastar a tots els públics, però que veuen sovint limitat el seu radi d'acció als habitants de la ciutat i les seues àrees metropolitanes. Els grans museus administrats amb els impostos de tots els valencians conserven, gestionen i difonen els seus fons oblidant en gran mesura els habitants que no viuen a les ciutats i que per poder gaudir de les seues activitats s'han de desplaçar fins a les capitals amb un augment del cost econòmic i del temps invertit.

«Al País Valencià, tot o gairebé tot és poble»

Malgrat que un 20% de la població de l'Estat espanyol viu a àrees rurals, segons informacions de la Diputació de València, només un 1% de la despesa total el 2017 del SARC (Servei d'Assistència i Recursos Culturals de la Diputació de València) es va invertir en arts plàstiques, una dada que no significa necessàriament, que aquests diners s'empraren en art contemporani. Una situació que fa que a les agendes culturals de les localitats les exposicions d'art contemporani siguen qüestió de sort o d'accident.

Aquest ínfim percentatge provoca, entre altres, que la gent de les localitats que es vol apropar a l'art contemporani haja de desplaçar-se a les ciutats, on es centralitzen les exposicions d'aquest tipus d'art als grans centres, secundats per la xarxa de galeries d'art i altres institucions com la Universitat. Des del punt de vista del local, aquest fet provoca que només es desplacen a la capital a una activitat de contemporani aquells que ja tenen certa sensibilitat per aquest tipus d'art, dificultant l'accés i el coneixement d'aquest art a un elevat percentatge de la població a qui no li pot agradar el que no coneix. Hem de tenir en compte que malgrat que estudis recents indiquen que el 70% de la població que no viuen a les ciutats accedeixen a aquestes en només 45 minuts, aquests temps provoca que en moltes ocasions la visita a una ciutat es plantege com una activitat d'un dia complet amb les despeses de transport, menjar, accés a les sales... que açò suposa.

Però aquest és només un handicap més, el de la distància, que pensem que no seria tal si existira una xarxa de difusió, comunicació i actuació en art contemporani a les localitats que fomentara l'interés, el coneixement i la participació en aquest tipus d'activitats. Per què l'interés no sorgeix de forma espontània, creguem que s'ha de fomentar a partir d'accions que permeteren convertir les cases de la cultura, biblioteques, ajuntaments i escoles en espais d'aprenentatge i difusió de l'art contemporani, per què no pot haver-hi cap altre art més pròxim al ciutadà del segle XXI que el que es produeix al segle XXI.

Un espai per a la reflexió: Cultura en Rodalies

Si aquest blog tenia algun objectiu en el seu origen, era el de servir de marc de reflexió i difusió per a les activitats artístiques i culturals que es fan a les comarques, amb un doble objectiu, difondre les propostes culturals que es realitzen a les poblacions (sovint poques i mal difoses) i servir de marc de reflexió, sobre l'art, la cultura i la seua relació amb els habitants de les rodalies. Un fòrum virtual que fa ara un pas més, convertint la Universitat de València (l'Acadèmia amb majúscules del País Valencià) en un espai de debat i reflexió des d'on puguen sorgir noves iniciatives que potencien i fomenten l'art contemporani i les intervencions culturals a les localitats allunyades de l'àrea metropolitana de la ciutat de València.


Disseny del programa @Pau Alvarez
Amb aquest objectiu, proposem una jornada que ens permeta reflexionar sobre l'escletxa cultural que separa els habitants dels pobles dels de les ciutats, una jornada en què es fomenten les xarxes de relació entre gestors, mediadors cultural i ajuntaments rurals i iniciar projectes de dinamització i mediació cultural que actuen per començar a esborrar la fissura. Una jornada amb la que empoderar els pobles i fer del contemporani un tema d'interés rural.

Comentaris